Претходне недеље, у периоду од 23. до 26.3.2023.године у хотелу „Цептер“ у Врњачкој Бањи одржани су Петнаести стручни сусрети стручних сарадника и сарадника предшколских установа Србије, под називом „Заједничка рефлексивна пракса у вртићу- изазови, искораци и ослонци“.

У данима скупа, кроз одвојене сесије, радионице, округле столове, видео презентације заједно смо промишљали о изазовима, искорацима и ослонцима. Ове сусрете памтићемо и по промени начина презенотовања радова: након пријаве радове, комисија за избор радова формирала је неколико група у оквиру којих су аутори радова читали све радове који су се у тој групи налазили и давали једни другима повратне информације као критички пријатељи. Рецензенти су модерирали процес рада у тој групи, након чега су аутори припремали финалне верзије радова. Основна идеја овог процеса била је да отворимо нове просторе за заједничко учење. Наравно, све се то до почетка сусрета одвијало онлајн. И заиста, размена је била изузетна, свака дискусија драгоцена. Таман сви спремни да закорачимо у дискусије уживо са колегама. Шестнаест радова, седам радионица, две видео презенентације, округли сто, пленарна предавања, која су нам дала нове увиде и перспективе да, на тренутак застанемо и преиспитамо се изнова шта смо постигли, докле смо догурали у променама, како смо прихватили перспективу детета и применили је у пракси, које су нам снаге и на чему бисмо требали још да радимо.

Где смо на путу развијања рефлексивне праксе?

Колико смо унапредили процесе самовредновања у предшколским установама?

Јесмо ли на Заједничком путу учења са стручним сарадницима из школа у циљу јачања сарадње у процесу транзиције деце из предшколских установа у основне школе?

Имамо ли, са довољно празних страница за уписивање у Пасош за учење?

Градимо ли културу вртића на основу животних вредности и како бринемо о родитељима: да ли чувамо родитеље и негујемо родитељство?

Како се међусобно подржавамо, градимо заједницу учења, хоризонтано размењујемо, уважавамо?

Јесмо ли отворени за сарадњу и размену у региону и каква су искуства у Хрватској?

Колико су нам били значајни разговори на „маргинама“ сусрета?

Јубиларни сусрети били су и прилика за присећање и уважавање свих који су у раду удружења дали велики допринос: бивши председници удружења, актуелни председници удружења сестара и васпитача, цењене професорке, Министарство просвете, садашње председнице

Фотографије које се налазе пред вама, рећи ће више од хиљаду речи и на тренутак могу да пренесу и радну , али и свечану атмосферу.

За овај јубилеј, по обећању датом на скупу, покренули смо и You Tube канал и поставили снимак гостујуће професорке Едите Слуњски, као и филм “ Шта нам значи удружење“

Толико за данас.

Очекујте још писанија и фотографија у наредним данима.

Останите насмејани,

Срдачно,

Ваше Удружење стручниих сарадника и сарадника предшколских установа Србије

Одржани су јубиларни XV стручни сусрети стручних сарадника и сарадника предшколских установа Србије