Након неколико одлагања, претходне недеље, у периоду од 10. до 13.4.2022.године у хотелу „Цептер“ у Врњачкој Бањи одржани су Четрнаести стручни сусрети стручних сарадника и сарадника предшколских установа Србије, под називом „Вртић као простор континуираних промена, учења и развоја“.

И заиста, у та четири дана јесмо се мењали, учили и развијали. Преко 200 учесника, имало је прилике да се прво, кроз пленарни део упозна са досадашњим развојем предшколства и трендом који су видно били условљени и обележени пандемијом корона вируса, у којима су се упоредо уводиле и Нове основе програма „Године узлета“, реализовали пројекти „Инклузивно предшколско васпитање и образовање – Велики људи од малих ногу“ и „Супер“ пројекат, како се гради „Заједница професионалног учења“ и да  се упозна са новим правилником о компетенцијама за професију стручног сарадника у предшколским установама и његовог професионалног развоја.

Имали смо част, да нам се уживо обрате и поздраве све присутне, помоћник Министра просвете, Др Милан Пашић, Биљана Којовић, координатор компоненте 2 пројекта ИПВО МПНТР и канцеларије Светске банке у Србији и испред ЗУОВ-а, Сандра Бацковић, саветник, која је у склопу сусрета имала и радионицу са стручним сарадницима о стандардима компетенција за професију стручног сарадника. О пројекту „Супер“ уз  видео материјал, „Упознајте Супер вртиће“, проф. др Драгана Павловић Бренеселовић и проф. др Живка Крњаја, са катедре за предшколску педагогију, Филозофског факултета Универзитета у Београду, Београда, у излагању Ане Бешењи,  приказале су нам „улогу стручног сараника у вођењу промене“ током реализације пројекта „Супер“. Сјајне Душица Чолаковић, Нада Шева, креаторке „Заједнице професионалног учења“, уважени директори предшколских установа.

Овогодишње сусрете обојиле су својом енергијом и Проф.др сц Едита Слуњски, са катедре за педагогију, Свеучилишта у Загребу причајући о „Професионалном учењу за континуирану промјену“ и трендовима предшколства у Републици Хрватској, као и Жана Ердељан, такође кроз предавање и радионицу, упознавала нас са „Подстцајним вртићким окружењем за високо сензитивну децу“.

14 радова, 4 радионице, 2 округла стола, 1 постер секција са 4 рада,богата размена искустава у примени Нових основа програма, промена и развоја, Председник Програмског одбора, у свом завршном извештају са сусрета закључила је овако:

„У време када нисмо имали додире.показасмо да смо итекако дотакли једни друге и сада изнова направили заједнички простор и прожевши своје праксе, промишљања, разменом у свим облицима – дотакли једни друге на свим нивоима!
Енергија раста и лакоће водила је све нас и у овим 14.Сусретима стручних сарадника и сарадника уз са више страна примећеним задовољством што смо се и уживо дружили и видљивом потребом да подржимо једни друге.
ПОЗВАЋУ ВАС НА ЗАЈЕДНИЧKЕ KЉУЧНЕ РЕЧИ ОВИХ СУСРЕТА: БРАИН СТОРМИНГ, ПРОМЕНА.РЕФЛЕKСИЈА,НИВОИ
Атмосфера је била тако лагана, отворена, у пуном смислу речи била су ово иузетна СУСРЕТАЊА !
Дозволите ми да да своја промишљања поделим са вама: било је година када смо имали иyзетне размене и у смислу и броја радова и богатства односа, дружења…
Ово је било ГРАЂЕЊЕ ОДНОСА уз свест о ПРОМЕНАМА ОЧЕKИВАНИМ И НЕОЧЕKИВАНИМ које су нас учиниле НОВИМ ЉУДИМА за ВРЕМЕ НОВО…за промишљање одакле крећемо са идејом о промени…и рефлексију….сада и тек за пар дана када примимо све сто смо овде доживели.

Ова сусретања била су доказ моћи нас, обичних људи…јер су нам показала и могуће нивое повезивања…сусретања 14.Сусрета нису били само на менталном…емоционалном нивоу: овде говоримо и о много дубљим нивоима….можда ћемо то назвати различитим именима ви..и ја неко други…но то је оно што се осећало и учинило да будемо освешћени ИСKУСТВЕНИМ о богатству свега што јесмо и што смо несебично давали једни другима ових дана…негујући мрежу ЕНЕРГЕТСKОГ и других још финијих нивоа повезивања…У истости освестили себе кроз различитост! …уз захвалност …свих“.

До следећих сусрета, носите осмех!

XIV Стручни сусрети стручних сарадника и сарадника ПУ Србије, Врњачка Бања, 10.-13.4.2022.