Дана 27.3.2024. године ПУ „Лане“ из Алексинца и директорка Виолета Поповић, имала је част и задовољство да окупи колеге/ стручне сараднике и сараднике из предшколских установа у окружењу и подели са њима своја искуства у примени примени Основа програма Године узлета. Присуствовали су директори, стручни сарадници и васпитачи (из установа које немају стручне сараднике) из Ниша, Ражња, Сврљига, Дољевца, Гаџиног Хана и Мерошине које припадају Нишавском округу, Центра Ниш.

Одлучили смо да иницирамо ово повезивање као установа која је прва ушла у нову програмску Концепцију и најдуже је примењује. На себе смо преузели задатак да са колегама поделимо искуства и праксу, представимо докле смо стигли и шта су нам били највећи изазови.

Састанак је одржан у објекту у Мишићевој, који је био језгро промене током увођења ОП Године узлета. Гости су имали прилику да за почетак кроз презентације виде где смо сада са применом ОП, затим да обиђу цео вртић уз вођство и објашњење домаћина, односно, практичара који раде у објекту. Након „Туре“ сви заједно смо продискутовали о томе где је наша предшколска установа са применом ОП „Године узлета“ из увида о просторима које су гости и разговора са практичарима који су били домаћини.

Циљ овог састанка био је, пре свега, да покренемо праксу сусретања, сарадње и размене са установама које су нам у непосредном окружењу. Верујемо да ћемо сви имати користи од бољег повезивања и да ћемо тако моћи једни другима да будемо ослонац и подршка у развијању квалитетне праксе предшколског васпитања и образовања.

Центар Ниш – нишавски округ

Градимо заједништво и сарадњу – хоризонтална размена у Алексинцу